ЛІНІЯ ПЕРЕРОБКИ СОНЯШНИКА

Повернутись до каталогу

 

 

Переробка соняшника на механічних пресах з попереднім розігрівом, але без застосування хімічних реагентів — це технологія отримання олії із насіння соняшника за допомогою механічного тиску і тепла. Процес включає в себе кілька кроків:

 

  • Попередній нагрів до заданої температури, зазвичай близько 70 … 80°C, щоб знизити в’язкість олії і полегшити його екстрагування.
  • Пресування: попередньо нагріті насіння соняшника подається в механічний олійний прес. Тиск і тепло, створювані пресом, змушують олію вижиматися із насіння.
  • Повторення процессу розігріву (догріву) сировини та фінальне віджимання олії.
  • Розділення: Олія і твердий залишок, відомий як гуща, потім розділяються. Олію зазвичай пропускають через фільтр для видалення будь-яких залишків твердих частинок.

 

Ключовою особливістю цієї технології є те, що вона не передбачає використання будь-яких хімічних реагентів, які можуть бути шкідливими для навколишнього середовища, і залишити залишки в кінцевому продукті.

Етап попереднього нагрівання допомагає максимально збільшити видобуток олії при мінімальному використанні механічного тиску, знижує ризик пошкодження олії і забезпечує високу якість отриманої високопротеїнової макухи.

 

Якщо ви плануєте створити комплекс по переробці соняшника, необхідно враховувати кілька технічних моментів. До них відносяться розміри приміщення, достатність  встановленої  в приміщенні електричної потужності, підготовка сировини для ефективної переробки.

Для вирішення цих проблем ми пропонуємо виготовити компонувальне рішення, адаптоване до ваших приміщень, території, сировини  та вимог.

 

 

Ви отримаєте ескіз лінії у вашому приміщенні, специфікацію з переліком обладнання для переробки соняшника в умовах вашого підприємства, розрахунок необхідної електричної потужності.

В результаті ви зможете скласти бізнес-план  проекту.

 

Існує кілька вимог до підготовки соняшника до переробки.

Вологість сировини повинна бути max 7,5 … 8%, а засоренність насіння соняшника повинна бути в межах норми для зберігання в елеваторах, не більше 3%.

 

ПРОЦЕС ПЕРЕРОБКИ СОНЯШНИКА

Насіння очищається, обрушується і сепарується.

Для зменшення вмісту клітковини у макусі соняшника:

Перед віджиманням соняшникової олії, у сировині залишають 8 … 12% соняшникового лушпиння (від ваги насіння перед обрушуванням):

 

  • виводять 60 … 70% лушпиння (від початкового вмісту лушпиння у лушпинні)

 

Отриманий продукт проходить через вальцевий станок: виготовляється соняшникова м’ятка.

 

М’ятка подається у накопичувальні ємності лінії переробки соняшника.

Починається технологічний процес механічного віджиму олії (без використання хімічних реагентів) за схемою:

РОЗІГРІВВІДЖИМДОРОЗІГРІВДОЖИМОЧИСТКАОХОЛОДЖЕННЯ

 

З накопичувальних ємностей  сировина відбирається:

живильником-прекондиціонером (з системою введення води та пари)

Прекондиціонування  забезпечує виведення вологості та температури м’ятка на стандартні показники:

  • вологість – 12,5%
  • температура – min 15 °C

 

Живильник-прекондиціонер контролює кількість сировини, що подається у верхній, пропарювальний чан першої жаровні. У цьому чані встановлені датчики рівня та температури, котрі включають та виключають живильник-прекондиціонер, подачу пари та води.

 

У перешій жаровні, сировина переміщається, перемішується  та пересипається  по чанах зверху вниз. Відбувається пропарювання, розігрів м’ятки до 115 °C та прожарювання до 6% вологосі.

 

З нижнього чана соняшникова м’ятка відбирається живильником з частотним керуванням обертів вала.

 

Живильник контролює кількість подачі сировини у перший прес в залежності від навантаження електродвигуна преса.

 

У першому пресі (форпресі)  відбувається попередній віджим олії з м’ятки через зазори у зеєрній камері за допомогою шнекового вала.  Продукт – напівзнежирена соняшникова макуха з олійністю 22 … 26%.

 

Отримана макуха подається на подрібнення, а віджата соняшникова олія – на попередню очистку у гущеловушці, фільтрацію і зберігання перед відвантаженням.

 

Подрібнена макуха  подається до другої жаровні – для догріву.

З нижнього чана дорозігріта соняшникова макуха відбирається живильником з частотним керуванням обертів вала.

 

Живильник контролює кількість подачі сировини у другий прес –  в залежності від навантаження електродвигуна преса.

У другому пресі (експелері)  відбувається фінальний дожим олії з макухи. Продукт  – соняшникова макуха з олійністю 8 … 10%.

Макуха подається на охолодження, а віджата соняшникова олія – на попередню очистку у гущеловушці, фільтрацію і зберігання перед відвантаженням.

 

Охолодження  макухи у охолоджувачі – процес, необхідний для запобігання спіканню протеїну і збереження поживних кондицій макухи під час зберігання перед відвантаженням.

Охолоджена до температури max 40 ± 5 °С подається на зберігання.

 

Фактичне компонувальне рішення  технологічної лінії технічні характеристики обладнання, звернув увагу на те, що

 

Для ефективної роботи фактичного компонувального рішення  технологічної лінії необхідно забезпечити достатню генерацію пари та забезпечити аспіраційну систему, яка дозволить регулювати відведення вологи, тепла та пилу від обладнання.

 

Наша компанія забезпечує консультаційну підтримку під час монтажу обладнання та його приєднання до електромережі. Після завершення цих робіт, ми можемо виконати пусконаладку лінії і запустити її в роботу.

 

Ми також забезпечуємо гарантійну підтримку нашого обладнання для переробки соняшника на макуху та олію в 23 країнах світу. А після закінчення гарантійного терміну ми з радістю забезпечимо для Вам післягарантійну підтримку та поставку запчастин на протязі усього життєвого циклу проданих виробів (робимо це в 51 країнах).

 

Будь ласка, зверніться до нашого сервісного центру, якщо у Вас виникли будь-які питання щодо монтажу, налаштування або післягарантійного обслуговування нашого обладнання.

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ

Залиште Ваше повідомлення і контактні дані і наші фахівці зв'яжуться з Вами протягом дня!

    * - обов'язкові поля

    або телефонуйте