ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕРАБОТКИ СОЇ
ПРИЗНАЧЕННЯ:
виробництво високобілкового компонента кормів
виробництво рослинної олії
Технологія виконує лущення, подрібнення і теплову обробку бобів сої, обробку тиском, зменшення вмісту інгібітора трипсину (рівня уреази), відбір пари та віджим олії з повножирової сої.
ОПИС ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ СОЇ
ПРОДУКТ:
СОЕВА ОЛІЯ
СОЄВА МАКУХА (олійністю 7 … 8%) (Уреаза: 0,05 … 0,2 рН)
СИРОВИНА:
соя, лущена соя – min 12 т/доба
ОЧИЩЕННЯ СИРОВИНИ:
Боби сої очищаються на сепараторах в млиновіому режимі:
видаляються легкі і важкі домішки
при необхідності – ділять на фракції
вміст сторонніх домішок не більше 3%
ВОЛОГІСТЬ СИРОВИНИ:
Для оптимізації процесів екструзії і пресування сою безпосередньо перед переробкою досушують.
Оптимальна вологість сої (для максимального виходу олії): 8 … 9%.
УМОВИ ДЛЯ РОБОТИ:
силова лінія (в цеху): min 160 кВт
площа виробничого приміщення: min 200 м²
площа складу сировини: min 250 м²
площа складу підлогового зберігання макухи: min 300 м²
ВИМОГИ ДО ПРИМІЩЕННЬ:
Перепад висот статі: 5 мм / м
Температура в пріміщенні: min 5 °C
ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕРОБКИ СОЇ: обов’язкові елементи
Очищення сировини: за нормами для зберігання
Досушування сировини: до 8 … 10%
Видалення клітковини: до 5% від ваги сировини
Збільшення питомої ваги протеїну в макусі: на 2 … 3%
Розігрів сировини: 120 … 150 ° C
Зниження активності уреази: до 0,05 … 0,2 рН
Зниження вологості: на 1 … 3%
Виробництво макухи: протеїн 40 … 48%; олійність max 8%
Виробництво олійність: вміст твердих залишків до 3%
Зменшення температури: зменшення температури до +5 … 10 ° C в порівнянні з навколишнім середовищем
Зменшення вмісту домішок: видалення до 90% домішок
Склад зберігання на підлозі: від 300 м²
Склад ємностей: від 70 м³
10) ЛАБОРАТОРІЯ:
Визначення вмісту жирів і протеїну, вологості, активності уреази